Hello from Budapest

Krásny slnečný deň!
Nedávno som vám na blogu spomínala, že sa s priateľom chystáme na krátky trip do Budapešti, a tak vám chcem ukázať zopár fotiek, a zároveň sa s vami podeliť o momenty zažité v tomto zaujímavom, históriou dýchajúcom meste. Náš výlet trval necelé 4 dni, bývali sme v útulnom byte blízko železničnej stanice Keleti. Činžiaky tam vyzerajú úplne inak ako tie naše, sú to väčšinou staršie budovy s vysokými oknami a drevenými roletami. Budapešť celkovo na mňa pôsobí ako tajuplné historické mesto so zachovalými starobylými budovami, kde nadobudnete pocit bezstarostnosti, voľnosti a pohody. Občas si pomyslíte, že sa tu zastavil čas a ľudia sa vám zdajú akýsi iní, za ničím sa neponáhľajú a žijú pre daný okamih. Tento pocit vám preruší až návšteva obchodného centra, kde už vládne typická atmosféra uponáhľaného životného štýlu, ktorého deň má niekedy len polovičný počet hodín.  

Na ukážku aspoň 2 fotky nášho bývania.

Najkrajšou, najúchvatnejšou a najobdivovanejšou pamiatkou Budapešti je budova maďarského parlamentu Országház, ktorá je jedným z národných symbolov Maďarska a zároveň i jednou z najstarších vládnych budov v Európe. Myslím, že fotografie povedia viac :)

V okolí sa nachádzalo veľa krkavcov a jedného sa priateľovi podarilo takto pekne zachytiť :)
socha grófa Andrássyho Gyvla

Kovové topánky na promenáde Dunaja ako pamätník obetiam druhej svetovej vojny, symbolizujúce tragické strieľanie Židov.

Pohľad od parlamentu na Rybársku baštu a okolie.

Výstup na Rybársku baštu - Halászbástya, z ktorej je nádherny výhľad na Dunaj a peštiansku časť mesta, najmä na budovu parlamentu.
Najviac ma na Rybárskej bašte fascinovali farebné vzorované strechy a vežičky.
Most slobody - Szabadság híd
Námestie hrdinov - Hősök tere

Navštívili sme aj najväčšiu tržnicu v meste, nachádzajúcu sa na námestí Fővám tér. Keď som do nej vošla, bola som v nemom úžase! Toľko čerstvého a kvalitne vyzerajúceho ovocia a zeleniny, chutných už len na pohľad! 

Na tržnici sa sa dá okrem potravín zohnať aj množstvo pekných suvenírov, samozrejme prevláda paprika balená v darčekových dózičkách, vrecúškách alebo len obyčajných predajných obaloch.

Na záver by som ešte chcela aj touto cestou poďakovať priateľovi za to, že sa o všetko postaral a zorganizoval nám skvelý výlet plný zážitkov a milých spomienok ♥
Dúfam, že sa vám tento cestovný post páčil☺ Majte sa krásne a užívajte si slnečných letných chvíľ!

16 komentárov

  1. V Budapesti som bola aj ja, ale o pár dní skôr :) A myslím si, že je to ten najkrajší kút sveta

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Budapešť je skutočne veľmi zaujímavé, netradičné mesto :)

      Odstrániť
  2. Vypadá to tam nádherně, s přítelem se tam chceme podívat! :) A ten památník.. donutí to k zamyšlení a úctě..
    Krásný fotky :)

    EVERYTHIN KATE

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) Určite sa choďte pozrieť, stojí to za to :)

      Odstrániť
  3. Krásne :) Budapešť je naozaj pekná

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Prekrásne fotky, prekrásne mesto! Doteraz a popravde veľmi nelákala, no ako sa pozerám, musím sa tam jedného dňa ísť pozrieť! Ďakujem za inšpiráciu ♥
    Candy ♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem moc :) Ja som tiež najprv nevedela, že tam je toľko pekného k videniu :)

      Odstrániť
  5. Toto leto som tiež bola v Budapešti - nie ako v cieľovej destinácii, ale veľa som z nej videla. Nestíhala som fotiť, toľko zaujímavých budov a krásnych pamätníkov sa tam dá vidieť. Chybu som urobila tú, že som si nepriniesla suvenír.
    Krásne fotky :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) Najväčšiu radosť mám z hrnčeka, z ktorého momentálne každý deň pijem kávu a vždy si tak na Budapešť spomeniem :)

      Odstrániť
  6. Jéjko veľmi pekné fotky! :) Tiež som nedávno bola v Budapešti a bola som mestom nadšená rovnako ako ty! :) Je tam naozaj krásne :)
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za každý jeden komentár, za váš čas a chuť napísať.