Bioruža | Rose of Bulgaria ružová voda a očný krém

K vôni ruží mám pomerne neutrálny vzťah. Nevyhľadávam ju, nepatrí k mojim obľúbeným, no zároveň mi nijako neprekáža. Ak sa však jedná o kozmetiku vyrábanú z prírodnej ružovej vody, všetky moje menšie predsudky týkajúcej sa vône ruží idú stranou. O blahodarných účinkoch ružovej vody, označovanej ako elixír mladosti vedeli už v dávnej minulosti. To, že je pre pokožku skutočne prospešná som sa nedávno sama presvedčila a odvtedy nedám na ňu dopustiť. Avšak, nie každá ružová voda je rovnako kvalitná. Ak chcete vedieť ako u mňa obstála ružová voda značky Rose of Bulgaria spolu s očným krémom z ružovej vody, čítajte ďalej.
O ružovej vode (len od inej značky) som vám už raz písala. Odkedy som ju prvý krát vyskúšala, má u mňa zaslúžené stále miesto, nakoľko má pre pokožku celý rad prospešných účinkov. Jej využitie je mnohostranné - ako tonikum, čistiaca voda, na osvieženie, hydratáciu či upokojenie podráždenej a začervenanej pokožky. Ja ružovú vodu najčastejšie používam ráno pred nanesením make-upu, kedy si ňou pleť vyčistím a zároveň osviežim. Tiež sa mi veľmi osvedčila v období tvorby vyrážok, kedy je pokožka najviac citlivá a podráždená. Samozrejme je skvelá aj na refresh pleti kedykoľvek počas dňa a myslím, že práve tento spôsob využitia ružovej vody je u mnohých ľudí najviac preferovaný. Zloženie prírodnej ružovej vody od značky Rose of Bulgaria pozostáva z ružovej vody získanej destiláciou kvetov bulharskej ruže (Rosa damascena) a vonných zložiek geraniol a citronellol. Vďaka obsahu týchto vonných látok je vôňa ružovej vody veľmi intenzívna a výrazná, čo môže niekomu prekážať. Ja som si na jej vôňu už síce zvykla, no aj na mňa je dosť silná. Myslím, že pridávanie vonných zložiek je u ružovej vody zbytočné, a to nielen z dôvodu prehnanej arómy, ale aj kvôli možnému vyvolaniu alergického účinku (v prípade geraniolu) a zvýšenej citlivosti pokožky. Objem ružovej vody je 230 ml a jej cena 3 €.
Krém sa skladá z biologicky aktívneho komplexu peptidov, ktorý má účinne zjemňovať a hydratovať pokožku v očnom okolí a zanechávať pocit komfortu a hladkej pleti. Okrem najdôležitejšej zložky - ružovej vody obsahuje tiež extrakt zo zeleného čaju, makadamový olej, vitamín E a jojobový olej. U krému sa uvádza, že je určený na denné použitie, no ja ho používam aj na noc. Vzhľadom k ľahkej krémovo-gélovej konzistencii je však predsa len vhodnejší na denné použitie. Krém sa do pokožky veľmi rýchlo vstrebe, očné okolie osvieži, povzbudí a zároveň je skvelým podkladom pod korektor, ktorý na ňom dobre drží. Krémik by som odporučila skôr pre mladšiu pokožku (cca do 25, max. do 30 rokov), ktorá potrebuje len ľahkú hydratáciu a osvieženie. Výdatnejšiu hydratáciu a regeneráciu krém pokožke poskytnúť nedokáže, na základe čoho si dovolím tvrdiť, že pre suchšie očné okolie zrejme nebude svojimi hydratačnými účinkami postačujúci. Tiež si nie som istá vhodnosťou krému na citlivé očné okolie, nakoľko občas mi krém spôsobuje jemné pálenie. Toto pálenie sa však vyskytuje len pri večernom použití po odlíčení, kedy je pokožka citlivejšia. Avšak, zatiaľ so žiadnym očným krémom som podobný problém nikdy nemala. U krému je síce uvedené, že je bez obsahu parabénov, no za to obsahuje parafín, konzervant metylizotiazolinón (označovaný ako škodlivý) a syntetický antioxidant BHT (butylovaný hydroxytoluén) klasifikovaný ako možný ľudský karcinogén. Vôňa krému je inak veľmi podobná vôni ružovej vody, akurát je oveľa menej intenzívna a jemnejšia. Krém má objem až 25 ml a vychádza 6,66 €.
Kozmetika Rose of Bulgaria ma pravdupovediac dosť sklamala. Aj keď sú ich produkty vyrábané na báze prírodnej ružovej vody, obsahujú rôzne syntetické látky s potenciálnym škodlivým účinkom. Veľkým lákadlom značky Rose of Bulgaria je nízka cena výrobkov, ktorá mi bola ihneď podozrivo nízka. Tým samozrejme nenaznačujem, že to čo je lacné musí byť zlé. No v prípade 100 %-ne prírodných produktov sa cena väčšinou pohybuje o niečo vyššie, nakoľko aj samotný proces získavania cenných rastlinných extraktov a olejov je nákladný. Napr. značka Alteya Organics, ktorá je v e-shope Bioruža pomerne nová má úplne odlišné zloženie produktov, plné vzácnych rastlinných extraktov, čo sa odráža aj na viacnásobne vyššej cene.
Budem rada, ak mi napíšete či máte s touto bulharskou značkou skúsenosti, príp. ako vnímate vy filozofiu podobných, prírodne sa tváriacich značiek.
*Produkty mi boli poskytnuté v rámci spolupráce s e-shopom Bioruža.

10 komentárov

  1. tiež je na mňa tá vôňa až príliš silná ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne oveľa viac vyhovovala ružová voda od Akamuti - nielen vôňou, ale aj účinkami, ktoré boli skutočne vidieť i cítiť :)

      Odstrániť
  2. Já měla v podobě vzorečků a za mě ta vůně byla někdy až moc silná. :) Jinak si myslím, že to byla fajn kosmetika.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na mňa táto značka nezapôsobila vôbec dobre a len sa mi potvrdilo, že za kvalitu si treba priplatiť :)

      Odstrániť
  3. Já měla ten oční krém ve vzorečku a taky jsem cítila takový zvláštní pocit. Takový chladivý a zároveň jemně pálivý a nesedl mi. Jinak mi vůně většinou přišla dost výrazná, ale jinak jsem byla spokojená. :-)
    welcometomyworld

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Myslím si, že keď krém spôsobuje pokožke akýkoľvek nepríjemný pocit (pokiaľ neberiem do úvahy prípravky na akné), je nutné ho prestať používať. Pokožku si máme predsa hýčkať a nevystavovať ju podobným nepríjemnostiam a stresom :)

      Odstrániť
  4. V prvom rade ti musím pochváliť fotky, sú krásne! :) Ja veľmi vôňu ruží nemusím, no rada skúšam jej účinky na pleť, keď som používala ružovú pleťovú vodu, zo začiatku som si na tú vôňu musela zvykať, no po čase mi prišla už príjemná

    FRENCHSTYLE

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jéj, ďakujem krásne :) Ja to mám s vôňou ruží podobne, tiež ju neobľubujem a musím si na ňu chvíľu zvykať, a napokon mi dokonca začne byť aj príjemná :)

      Odstrániť
  5. Aspoň je bez parabénov a pekne vonia. Tieto produkty som veľmi neskúšala, jedine tú ružovú vodu a prišla mi v balení, ktoré tieklo. Celkovo sa mi však ružová kozmetika páči.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne taktiež, no nabudúce siahnem radšej po ružovej vode od značky Purity Vision alebo osvedčenej vode od Akamuti :)

      Odstrániť

Ďakujem za každý jeden komentár, za váš čas a chuť napísať.