Starostlivosť o pleť | letný update

Aj keď sa nám leto už pomaly blíži ku koncu, rada by som vám napísala o mojej skin care rutine a produktoch, ktoré som v letných mesiacoch používala najviac, a teda ešte stále používam. Čo sa týka samotných produktov, v článku nájdete základné kúsky ako každodennej, tak i dodatočnej starostlivosti, a podrobne vám popíšem, čo zahŕňa moja ranná a večerná rutina v starostlivosti o pleť. V mnohých produktoch je už len polovica obsahu alebo sú takmer na dne, z čoho sa samozrejme teším, pretože si budem môcť kúpiť nové a už si postupne začínam robiť nákupný zoznam. Mám rada chvíle, kedy rozmýšľam nad kúpou jednotlivých produktov, prezerám si ponuky viacerých parfumérií a eshopov, a teším sa až potenciálny produkt vystrieda ten starý, míňajúci sa. 

RANNÁ STAROSTLIVOSŤ

Každé ráno si pleť najprv umyjem čistiacim gélom alebo mydlom. Momentálne používam čistiacu penu MISSHA Super Aqua Anti-Trouble Formula, určenú pre problematickú pleť. Pena obsahuje kyselinu salicylovú a extrakt z pupočníka ázijského, arniky, paliny, rebríčka, horca a imela, vďaka ktorým je vhodná i pre citlivú pokožku. Konzistencia tohto prípravku je gélová, no po kontakte s vodou sa zmení na jemnú penu. Pena pleť veľmi pekne vyčistí a zbaví ju odumretých kožných buniek. Po jej použití mám pleť mierne vysušenú, čo sa vzhľadom k obsahu kyseliny salicylovej a všeobecne u prípravkov určených na problematickú pleť dá očakávať, a treba teda s určitým stupňom vysušenia pleti určite rátať.
Nedávno som si kúpila karbónové mydlo s aktívnym uhlím od Soaphorie. Veľmi ma zaujalo jeho zloženie bohaté na množstvo osvedčených, účinných prírodných zložiek na liečbu akné a hojenie pokožky. Mydlo stiahne z pleti nadbytočný kožný maz, bez toho aby ju vysušovalo. Dokonca som si všimla, že po jeho pravidelnom používaní sa mi pleť počas dňa menej mastní a príde mi viac odolnejšia a vitálnejšia. Za posledný čas sa mi výskyt vyrážok o niečo zredukoval, a myslím, že práve toto mydlo mi mohlo k tomu určitým percentom dopomôcť. Inak, výskyt problematických miest a vyrážok sa mi pravidelne v určité dni v mesiaci opakuje, a som si už takmer stopercentne istá, že to bude spôsobené hormonálnou nerovnováhou a rovnakým dielom sa môže na tom taktiež podieľať pôsobenie stresu.

Na vyčistenú pleť aplikujem najčastejšie organickú šalviovú vodu od značky Laboratoire du Haut-Ségala, ktorá mi pokožku dočistí a zároveň i príjemne osvieži. Je skvelá aj na refresh pleti počas dňa. 
Mojim najpoužívanejším krémom v letnom období bol hydratačný krém s ochranným faktorom SPF 30 od Mary Kay z rady Botanical Effects. Krém má ľahké, nemastné zloženie, do pokožky sa pomerne rýchlo vstrebe, no vždy dám krému určitý čas na dôkladnejšie vstrebanie a až potom nanášam make-up. Jeho hydratačné schopnosti sú priemerné, pre suchú pleť by mohli byť nedostatočné, no mojej pleti maximálne vyhovujú. Pokožka je po ňom jemná, vláčna a vyživená. Krém nezanecháva žiadny nepríjemný mastný, ani lepivý film, čo je pri krémoch s ochranným faktorom veľkým benefitom. Pokožka sa mi s ním ani raz nespálila, no vďačím za to aj bb krému od Misshy, ktorý ma SPF 42 a spolu s krémom tvoria dostatočnú slnečnú ochranu. Aj keď som s krémom veľmi spokojná, na ďalší rok by som chcela pre zmenu vyskúšať nejaký iný. 
Počas menej slnečných dní (kedy mi postačuje ochrana bb krémom a nezdržujem sa vonku na slniečku) používam buď hydratačné tekuté sérum Lancôme Énergie de Vie alebo Biotherm Aquasouce gél. Tieto dva produkty používam s radosťou, zbožňujem ich ľahké, rýchlo sa vstrebajúce zloženie. Lancôme Énergie de Vie tekuté sérum má podľa mňa jedinečnú konzistenciu, ktorá by mohla vyhovovať i mastnejšiemu typu pokožky. Sérum pleti skutočne dodá energiu a vďaka nemu tak pleť pôsobí odpočinutejším a sviežejším dojmom. Na Biotherm géle obľubujem práve jeho gélovú konzistenciu, ktorá mojej pleti veľmi vyhovuje, jednoducho je to typ produktu vyrobený "na mieru" požiadavkám mojej pleti. Na pokožke zanecháva trošku lepivý film, čo mi ale vôbec neprekáža, práve naopak, make-up mi naň lepšie priľne a pekne drží. Tiež musím zmieniť jeho úžasnú vôňu, ktorá mi pripomína vôňu čerstvého dažďa. 
Z očných krémov je mojím najnovším prírastkom Eye Contour Gel od Clarins. Očný gél by mal redukovať opuchy a tmavé kruhy pod očami a posilňovať viečka. Používam ho zatiaľ len krátku dobu, no som ním nadšená! Najmä po prvých použitiach som bola z neho úplne unesená, pretože gél po nanesení okamžite očné okolie upokojí, osvieži a zbaví ho známok únavy. Po mojom povedané, robí ako keby "zoom efekt", to znamená - očné okolie jemne vypne, uľaví mu od opuchov a nádherne vyhladí. Taktiež korektor mi s ním oveľa lepšie a dlhšie drží a menej zalieza do vrások. Ostatné vyobrazené produkty budú spomenuté vo večernej starostlivosti.


VEČERNÁ STAROSTLIVOSŤ

Večerná rutina spočíva samozrejme v prvom najdôležitejšom kroku - odlíčení. Na odlíčenie očí používam jemný odličovač očí od Ziaji, ktorý je síce k očnému okoliu šetrný, no na druhú stranu, odlíčenie s ním nie je žiadna rýchlovka. Preto si celú pleť, vrátane očí odličujem najradšej micelárnou vodou od Garnier alebo Vichy. Garnierka je snáď nespotrebovateľná, mám ju už tuším siedmy mesiac a stále v nej niečo je! O tejto micelárke sa už toho napísalo veľa, tak len stručne - odlíči pekne, pomerne rýchlo, bez vyvolania pocitu podráždenia alebo pálenia. Micelárna voda Purete Thermale od Vichy sa mi páči o niečo viac, pretože mi príde šetrnejšia, jemnejšia a hlavne hydratačná.
Po odlíčení si zvyšky nečistôt umyjem čistiacou penou od Misshy a následne aplikujem skľudňujúce a regeneračné čistiace odličovacie pleťové tonikum od Bione Cosmetics z konopnej rady (na foto vyššie). Obsiahnutý konopný olej i extrakt z celej rastliny poskytujú toniku protizápalové, antibakteriálne, protialergické a regeneračné vlastnosti. Na to, že sa tonikum pohybuje vo veľmi nízkej, priaznivej cenovej hladine, je svojimi účinkami skutočne luxusné a môžem vám ho vrelo odporučiť. Tonikum pleť pekne vyčistí, ukľudní a zvláčni, pričom ju chráni pred vysúšaním a praskaním. Rada by som od značky Bione vyskúšala aj iné prípravky z konopnej rady, ako napr. micelárnu vodu či očný odličovač.
Ak mám pleť vysušenú a napätú, siaham po hydratačnom toneri s vitamínom E od The Body Shop, ktorý má skvelé zvláčňujúce a upokojujúce účinky, a pleť doslova nabije vlahou.
Na problematické miesta každý večer aplikujem lokálny krém na akné od Mary Kay, ktorý je doposiaľ mojím najosvedčenejším prípravkom na elimináciu vyrážok a zapálených miest. Krém urýchľuje proces hojenia a taktiež sa snaží vyzmizíkovať jazvy po vyrážkach. Čo najskôr si budem musieť zaobstarať ďalšie balanie, pretože toto sa mi už takmer celé minulo.
Na oblasť očí si večer nanášam balzam na očné vrásky (vzorkové balenie) od značky Dr. Nona. Balzam mi dala mamina na vyskúšanie, pretože ma momentálne oči dosť pália a svrbia, a keďže je tento balzam vhodný aj na veľmi citlivé očné partie, natieram si s ním i okolie vnútorných kútikov. Očné okolie mám po jeho používaní ukľudnené a zregenerované. Aspoň jedenkrát do týždňa sa snažím očnému okoliu dopriať masku s upokojujúcim a ochladzujúcim účinkom od Mary Kay. Maska má gélovú konzistenciu, a v tenkej vrstve sa môže použiť i ako očný gél. Maska sa do pokožky takmer úplne vcucne a postará sa o zmiernenie opuchov a zlepšenie celkového vzhľadu pokožky okolo očí.
Na noc používam aktuálne dva druhy krémov - Lancôme Hydra Zen a Biotherm Aquasource Night Spa. Aj keď je Hydra Zen krém určený na denné použitie, mám ho radšej na noc ako na deň, čo síce vzhľadom k jeho účinkom nie je najsprávnejšie riešenie, no tým, že má hutnejšiu, troška tažšie rozotierateľnú konzistenciu mi na deň nepríde ideálny. Za to ráno mám po ňom pleť jemnú, zhydratovanú a pekne odpočinutú. A keďže mám len mini balenie, na pár použití, tak mi tento prehrešok hádam bude odpustený :D Biotherm nočný balzam s trojitým účinkom: hydratácia - hebkosť - upokojenie je skutočne ako kúpele pre pleť. Poskytuje pleti dokonalú hydratáciu, sviežosť a hebkosť. Taktiež som si obľúbila Biotherm Aquasource Deep Serum, po ktorom moja pleť vyzerá oveľa lepšie a zjednotenejšie. Sérum ma jednoznačne presvedčilo a určite si plánujem kúpiť plné balenie.
Aplikáciou krému je moja nočná starostlivosť o pleť ukončená. Teraz sa presunieme k dodatočnej starostlivosti v podobe peelingu a masiek. 
V prípade podráždenej pleti, hlavne z dôvodu výskytu problematických miest, zvyknem pleť nastriekať upokojujúcou tonizačnou vodou Sensitive Végétal od Yves Rocher, ktorá poskytne pokožke okamžité upokojenie a zredukuje začervenanie. Vynikajúco na moju pleť účinkuje i Sensibio maska od Biodermy, o ktorej som vám už písala v tomto článku.
Zvyčajne raz do týždňa sa snažím pleť zbaviť odumretých kožných buniek a šupiniek pomocou peelingu. Aktuálne používam Sébium Gel Gommant od Biodermy, ktorý pleť jemne obrúsi (viacej si o ňom môžete prečítať TU). V blízkej budúcnosti chcem vyskúšať nejaký krémový peeling, ktorý by bol vhodnejší na častejšie používanie. O pery sa starám peelingovou maskou od Mary Kay z kolekcie saténové pery, ktorá ich pekne vyhladí a zregeneruje.
A na záver masky - všetky som vám predstavila v samostatnej recenzii. Masky zvyčajne nanášam dva až trikrát týždenne, pretože mám pocit, že to moja pleť potrebuje a v neposlednom rade ma ich používanie veľmi baví. Tieto tri - MISSHA Black Ghassoul Tightening Mask,  Himalaya Herbals Purifying Neem Mask a Mary Kay Botanical Effects Mask patria medzi moje NAJ.

Dúfam, že sa vám článok s mojou starostlivosťou o pleť páčil :) Budem rada, ak mi dáte v komentároch vedieť, ktoré prípravky z pleťovej kozmetiky sú vašimi must-have kúskami a ktoré sú tie vaše osvedčené ☺

17 komentárov

  1. používaš veľmi dobré produkty ;) ten modrý chladivý gél od MK je skvelý :)
    MakeUpByVeo

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vďaka :) Áno, ten gél je moc dobrý, hlavne na veľmi opuchnuté očné okolie.

      Odstrániť
  2. Zaujala ma tá odličovacia voda :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Páni, ty toho používáš! :) Skoro žádný z produktů neznám a nepoužívám, díky za tipy! :)

    AXE Giveaway | Another Dominika

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja by som kľudne ešte pár produktov navyše zvládla, rada sa o pleť starám a keďže ju nemám ideálnu, tak je to aj potrebné.

      Odstrániť
  4. Mary Kay je fakt super. Veľmi rada ju používam ale tento produjkt ešte nemám :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Musím říct, že používáš teda velmi skvělé výrobky! :)
    Miska blog

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ano pridavam sa, mas toho ovela viac ako ja a ziadny vyrobok, ktory tu mas, nemam vyskusany. Dakujem za tipy! Vyzera to ako poriadna davka starostlivosti :) dobre sa mi tvoje clanky citaju, velmi pekne pises :)

    Beauty shopaholik Tili

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Používaš skvelé výrobky :) Niektoré nepoznám, ale určite rada vyskúšam :)
    my blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ta pleťová voda vypadá skvěle!

    http://marketafrank.com

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Naozaj skvelé produkty! :) Ja z tvojho výberu najviac zbožňujem SatinLips a Black Ghassoul masku :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za každý jeden komentár, za váš čas a chuť napísať.